SAIPPUA

Mitä saippua on? 

Kemiallisesti se on rasvahappoa + lipeää. Kun rasvahappo reagoi lipeän kanssa, syntyy saippuaa. Nestesaippuan valmistuksessa käytetään KOH lipeää, palasaippuan valmistuksessa - NaOH lipeää. Lipeä sekoitetaan veteen ja lipeäseos kaadetaan öljyrasvaan, sekoittaen.

Saippua ja turvallisuus.   

Saippuan valmistuksessa turvallisuus on hyvin tärkeä asia. Aikaa on varattava noin tunti ensimmäisellä kerralla. Paras olisi olla keittiössä yksin, ilman lapsia, lemmikkejä, kännykkää, erityisesti ensimmäisellä kerralla. Huolehdi työpöydän pinnan suojaamisesta, esimerkiksi sanomalehdillä tai vanhalla pöytäliinalla. Muista suojavarusteet itselle - kumihanskat, suojalasit, hengityssuoja. Suojalasit voidaan korvata silmälaseilla.
Valmiin saippuan happamuus pitää mitata pH-liuskalla.
Happamuus arvoa mitataan pH-asteikoilla 0-14.  

HAPAN <
NEUTRAALI
> EMÄKSINEN
Sitruunamehu – 2,4

Veri – 7,4
Etikka – 2,9
Vesi - 7
Saippua – 8-10

Välineet   

Saippuan valmistus kotona on melko halpa harrastus. Kaikki työvälineet voi löytää tavallisesta keittiöstä. Silti, osa välineistä on parempi käyttää vain saippuan tekoon, koska, esimerkiksi tuoksu, voi helposti tarttua kattilaan.
1.Vaaka,gramman tarkkuudella. Kaikki raaka-aineet pitää punnita tarkasti.
2.Sauvasekoitin. Sen käyttö nopeuttaa koko prosessia merkittävästi. Sekoitus lusikalla voi kestää puoli tuntia ja enemmänkin, ennen kuin saippuamassa on valmis. Sauvasekoittimella saippuointi on valmis jo muuttamissa minuutissa.
3.Paksumuovinen tai paksulasinen nokkakannu lipeän sekoittamista varten.
4.Teräskattila rasvan sulattamista varten tai muovi tai lasikattilat, jos rasvan sulattaminen tapahtuu mikrouunissa.
5.Pari kappaletta teräs, puu tai lasi-lusikkaa.
6.Lämpömittari, vielä parempi jos niitä on kaksi. Lipeäseos ja rasva-öljyseos pitää mitata. 
7.Muotit - saippuaa varten.

     Koko prosessi  

Valmistaudu saippuan tekoon. Peitä työpöytä sanomalehdellä, vanhalla pöytäliinalla tai pyyhkeellä. Ota esiin etikkapullo, varmuuden vuoksi. Jos vahinko tapahtuu, ja lipeäseos tippuu ihoon, niin etikalla voi nopeasti neutralisoida lipeän.  Samalla periaateella toimii myös sitruunamehu. Laita suojavarusteet päällesi ennen kuin alat käsitellä lipeää ja saippuamassaa. 

Punnitseminen.  Kaikki mitä tarvitset tämän saippuan valmistukseen pitää punnita tarkasti.Laita rasvat sulamaan kattilaan.  Sähköliedellä N 2-3 on sopiva.            
Ota jääkaapista kylmävetinen kannu. Aloitamme lipeän sekoituksen veteen. Pieni määrä lipeää kerrallaan veteen sekoittaen samalla. Ei saa pitää kasvoja suoraan astian yläpuolella tai muutoinkaan lähellä kannussa olevaa liuennutta lipeää. Seos on kuuma ja haisee pahalta. Älä haista seosta. Haistaminen voi aiheuttaa yskää. Tarkista, että kaikki lipeärakeet ovat liuenneet veteen.
Tarkista rasva kattilassa. Jos se sulanut jo, ota kattila pois liedeltä ja lisää öljyt.
Ihanteellinen tilanne on silloin, kun sekoitushetkellä rasvaseos ja lipeäseos ovat saman lämpöisiä - noin 40 astetta. Käytännössä se ei ole aina mahdollista. Sekoittaminen voi onnistua 30 ja 60 asteen välillä myös. Mutta, pitää muistaa,etteivät kaikki kovat rasvat kestä korkeita lämpötiloja. Jos reseptissä on shea tai mangobatter, 30-40 astetta on aivan sopiva lämpötila. Voi olla, että ensimmäisellä kerralla on vaikeaa saada oikeata lämpötilaa, mutta kokemuksen kautta tulee oikea tapa saada sopiva lämpötila. Tee aluksi pieniä saippuaeriä, kokeile eri rasva-öljyseosta. Opit tuntemaan rasvat ja öljyt.
Rasvakattila seiso työpöydällä. Alamme kaatamaan lipeäseosta tasaisesti rasvaan, sekoittaen massaa koko ajan lusikalla.
Ota käteen sauvasekoitin. Laita sen kattilan pohjaan saakka. Tee näin - sekoita 2-3 sekuntia sauvasekoittimella sen ollessa päällä, sekoita 2-3 sekuntia kun se ei ole päällä. Tavoite on - Käynnistää saippuoinnin. Yleensä, 2-3 kertaa riittää prosessin aloittamiseksi. Huomaat kuinka massa muuttuu kiisselimäiseksi ja paksummaksi. Jos käytät paljon kovia rasvoja, et tarvitse sauvasekoitinta lainkaan. Saippuointi tapahtuu hyvin nopeasti sekoittamalla vain lusikalla. Nyt on kiisselivaiheessa.           


Voit laittaa saippuamassan muottiin, jos teet perussaippuaa. Jos teet hienosaippuaa, voit tässä vaiheessa lisätä kiisseliin kaikki ” mausteet ”- yrtit, hunajaa, kermaa, väriä, voidetta, tuoksua ja paljon muuta hyvää. Kaikki tämä pitää tehdä hyvin nopeasti, koska massassa tapahtuu koko ajan saippuointia, ja massa kovenee hyvin nopeasti. Tuoksu pitää lisätä viimeisenä, koska se nopeuttaa koventumista. Hyvin tärkeää on, että resepti on etukäteen suunniteltu loppuun asti, ja kaikki lisukkeet olisivat punnittu valmiiksi ja ovat lähellä.
Saippuamuoti pitää eristää, esimerkiksi, pahvilaatikkoon. Laita tyyny tai pyyhe sen päälle. Lämpö edistää saippuointia. Mutta, jos reseptissä on maitoa, kermaa tai hunajaa, jotka itse kuumentavat liikaa saippuamassaa, eristäminen on tarpeetonta- muoti voidaan jättää pöydälle.
Saippuamuotina voi käyttää maitotölkkiä, voi ja jugurttirasioita, puisia laatikoita, lasten hiekkaleluja, mutta paras saippuamuoti on silikonimuoti.  

Saippuan valmistus kolmella menetelmällä

Keittomenetelmä. Vanhan ajan menetelmä. Teurasjätteet kerätään pataan, keitetään monta tuntia kunnes rasva nousee pintaan, lisätään lipeäseos, sekoittaen koko ajan. Loppuvaiheessa lisätään suolaa. Saippuakerros nousee pintaan, mutta epäpuhtaudet, ylimääräinen lipeä ja glyseriini jäävät pohjaan. Saippua kerätään muotiin. Pari päivän kuluttua sen voi paloitella ja kuivattaa edelleen.
Keittomenetelmän plussat. Mainio keino käyttää hyödyksi kaikki teurasjääteet. Lipeän määrää ei tarvitse laskea tarkasti. Lipeä voidaan lisätä toisen kerran, jos ensimmäisen kerran määrä ei olut riittävä.
Keittomenetelmän miinukset. Pitkä valmistusprosessi. Hajuhaittaa. Voi saada vain taloussaippuaa, koska prosessin aikana glyseriini irtoaa saippuasta.

Kylmämenetelmä. Rasva/öljyseos lämmitetään 30- 60 asteeseen asti ja yhdistetään lipeäseoksen kanssa, koko ajan sekoittaen. Paksuuntunut saippuamassa laitetaan muotiin. Yhden- kahden päivän kuluttua saippua voidaan ottaa pois muotista kuivumaan.
Kylmämenetelmän plussat. Saippua sisältää glyseriiniä, joka hoitaa meidän ihoa tehokkaasti. Edulliset lämmityskulut. Nopea menetelmä. Kaunis muotoilu. On mahdollisuus tehdä marmorisaippuaa, käyttäen monia värejä.
Kylmämenetelmän miinukset. Pitkä odotusaika ennen saippuan käyttöönottopäivää – saippuan saa ottaa käyttöön noin kuukausi valmistuksen jälkeen. Saippuan laatu paranee merkittävästi säilytyksessä. Tuoksua pitää laitaa paljon, jos halua että se pysyy saippuassa pidempään.

Kuumamenetelmä. Se on kylmämenetelmän jatkoa. Paksuuntunut saippuamassa lämmitetään 1- 2 tuntia miedolla lämmöllä vesihaudassa tai uunissa noin 100 asteessa, sekoittaen välillä. Vettä reseptissä saa olla enemmän, haihtumisen vuoksi.
Kuumamenetelmän plussat. Saippuaa saa käyttää heti kun se kuivunut. Saippua sisältää glyseriiniä. Tuoksun määrää voi vähentää. 
Kuumamenetelmän miinukset. Muotoilu ei ole niin kaunis. Vaikea käyttää värejä.           

Saippuoitumisluvut / SL /

Saippuoitumisluku on kerroin lipeä / mg / joka tarvitaan 1g rasvan saippuoimiseksi.  Saippuoitumisluku / SL / on eri rasvoissa erilainen, mutta pysyy noin rajassa: mehiläisvahassa – 88- 103, öljyssä – 170 -200, eläinrasvassa 170- 260.
Jodiluku on rasvan tyydyttymättömyysaste. Pienempi jodiluku – kovempi saippua.
Lipeän laskelma. Teemme perussaippuan. Käytämme 200g kookosrasvaa ja 300g oliiviöljyä. Kookos SL on 0,183 ja oliivi SL on 0,135.
200g* 0,183 + 300g * 0,135 = 77,10g lipeää tarvitsemme saippuoittamaan 500g meidän rasvaa/öljyä. Mutta, tällainen saippua on liian emäksinen.  Se voi olla hyvä pyykin pesussa ja siivouksessa, mutta käsien ja kasvojen pesuun se ei sovi. Jos haluamme pehmentää saippuaa, otamme enemmän rasvaa/öljyä. Ylittävä rasva saippuassa osoittaa saippuan tarkoituksen.
0-4 % ylimääräinen rasva - taloussaippua.
5-10 % ylimääräinen rasva - hienosaippua.
11- 14 % ylimääräinen rasva - hyvin sopii kuivalle iholle, mutta ei säily kauan. Tällainen saippua pitää tehdä pienissä erissä.
Meidän esimerkki: rasva/ öljy- 500g
                            NaOH – 77,10g
                            Vesi – 165g.  33 % öljyn määrästä
                            Ylimääräinen Rasva /YR/ - 0 %
YLIMÄÄRÄINEN RASVAN TAULUKKO
YR %
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
g
5
10
15
20
25
30
35
40
45
50
           
Jos haluamme saippuaa 10 % YR, lisäämme 50g öljyä joka alussa tai kiisselivaiheessa.  Tämä on yksikertainen laskelma.     

SAIPPUOITUMISLUVUN TAULUKKO
Rasvat /Öljyt
Saippuoitumisluku
Jodiluku

NaOH
KOH

Nauta
0,143
0,2
30
Sika
0,141
0,198
57
Kana
0,139
0,195
69
Lammas
0,138
0,194
54
Avokado voi
0,133
0,187
67
Babassu
0,175
0,245
10
Kaakao voi
0,138
0,194
37
Kookos
0,183
0,257
10
Kookos frakt nestemäinen
0,232
0,325
1
Palmu
0,142
0,199
53
Shea
0,128
0,179
59
Auringonkukka
0,135
0,189
83
Aprikoosi
0,139
0,195
100
Argan
0,136
0,191
95
Avokado öljy
0,133
0,186
86
Jojoba
0,066
0,092
83
Greippi
0,129
0,181
131
Hamppu
0,138
0,193
165
Hasselpähkinä
0,139
0,195
97
Manteli
0,137
0,193
62
Maissi
0,137
0,192
117
Kurpitsa
0,139
0,195
128
Purasruoho
0,137
0,192
135
Rypsi
0,133
0,186
96
Risiini
0,128
0,180
86
Oliivi
0,135
0,190
85
Saflori
0,137
0,192
145
Seesam
0,134
0,188
110
Soija
0,136
0,191
131
Tyrni
0,139
0,195
165
Vehnäalkio
0,130
0,183
128
Ruusunmarja
0,133
0,187
188
Mehiläisvaha
0,067
0,094
10

Nesteet

Yleensä saippuan valmistuksessa käytetään vettä. Mutta myös muut nesteet kelpaavat – maito, kahvi, mehu, viini, olut, erilaiset yrttiteet. Kaikkien nesteiden pitää olla kylmiä.  Maidon pitää olla jääkylmää, lähes jäisessä muodossa.
Yleinen sääntö on, että nesteen määrä on 1/3 rasvan määrästä, eli 33 %. Mutta, jos
1. Reseptissä vain öljyä tai paljon öljyä ja vähän rasvoja
2. Reseptissä paljon risiiniöljyä
3. Halutaan lyhentää saippuan kuivamisaika, veden määrää voi vähentää vähän.
Mutta, jos
1. Käytät paljon rasvoja
2. Teet saippuaa kuumalla menetelmällä
3. Käytät paljon yrttejä, siemeniä, kahvinpuruja, kaurajauhoa, vettä saa ottaa enemmän. 

Öljyt ja rasvat

Periaatteessa kaikki rasvat kelpaavat. Mutta, rasvan ja öljyn yhdistelmä reseptissä vaikuttavat saippuan laatuun. 
Kaikissa kiinteissä rasvoissa on paljon steariini-, palmitiini-, lauriini- ja myristiinihappoja, jotka vaikuttavat saippuan kovuuteen, puhdistavuuteen ja vaahtoavuuteen.
Kaikissa nestemäisissä kasvirasvoissa, eli öljyssä, on paljon oleiini-, linoli- ja linoleenihappoja, jotka pehmentävät ja ravitsevat ihoa.
Jos haluamme taloussaippuaa, joka pesee hyvin pyykit ja astiat, käytämme kiinteitä rasvoja enemmän. Jos haluamme hienonsaippuaa, vauva-, kasvo-, kuivanihonsaippuaa, käytämme enemmän öljyjä ja vähemmän rasvoja.
On hyvä tutustua eri rasvojen ja rasvahappojen ominaisuuksiin ja niiden vaikutukseen saippuoissa.

Värit

Saippuan väriin voi vaikuttaa öljyllä, nesteellä, kosmeettisella pigmentillä, savella, ruoka-aineilla tai muilla luonnon raaka-aineilla.
Kookos-, auringonkukka-, rypsi- ja hasselpähkinä-öljyt antavat vaalean. Palmu- ja palmuydinöljyt antavat kellertävän, tyrnisiemenöljy antaa oranssin värin.
Kahvi, maito, olut, punaviini, hedelmä ja vihannes mehut vaikuttavat kauniisti saippuan väriin.
Micat, oksidit ja savet antavat laajaa värivalikoimaa, jos niitä haluaa käyttää.
Kaakao, paprika, porkkana, kurpitsa, mausteet, yrtit, kukat, lehdet, juuret ja niin edelleen… Valinnan varaa on laajasti.

Punajuuri ja saippua. Keitetyn punajuuren lientä saa käytää saippuan värjäyksessä, mutta jos laittaa lipeää suoraan punajuuren liemeen, väri muuttuu heti keltaiseksi, ja saippuan loppullisesta väristä tulee keltainen
Mutta, jos valmiista saippuasta teemme shampoota, ja nesteenä käytämme punajuuri lientä, väri säilyy hyvin, koska valmiissa saippuassa ei ole enää lipeää.


SAIPPUAN VÄRI

Väri
Öljy
Luonnon aine
Keltainen
Palmuöljy
Porkkana


Palmuydinöljy
Kehäkukka


Kurpitsa

Oranssi
Tyrnisiemenöljy
Appelsiini
Ruskea

Kaakao



Suklaa



Kaneli



Neilikka



Aroniamarjan mehu


Maito



Hunaja

Vihreä

Fenkoli



Persilja



Pinaatti



Krassi



Salvia



Sitruunamelissa
Harmaa-sininen

Hiili

  Tuoksut

Hyvä tuoksu kuuluu saippuaan.Tuoksun toivossa saippuaan voi lisätä loppuvaiheessa eteerisiä öljyjä, tuoksuöljyjä tai tuoksuvaa ruoka-ainetta.Yleensä, 10ml / 500g öljy – riittää.
Eteeriset öljyt / EÖ / ovat hyviä tuoksuja saippuaan. EÖ ei vain anna tuoksua, vaan se myös hoitaa ihoa. EÖ tislataan aidoista kasveista, sen takia ne ovat kalliita.
Tuoksuöljy tehdään kemiallisesti saippuaa varten, testataan ja se sopii hyvin saippualle.  Mutta, jos on pieni epäily allergisen reaktion suhteen, on parempi testata se pienelle palalle ihoa. Tuoksuöljy voi nopeuttaa saippuan kovettumista. Jossain tapauksissa se voi tapahtua niin nopeasti, että aloitteleva saippuan tekijä ei ehdi laittaa saippuataikinaa muotteihin. On olemassa kaksi konstia nopean kovettumisen estämiseksi:
1. Öljyn lämpötilan pitää olla alhainen - 30- 40 asteita.
2. Sekoita tuoksuöljyyn vähän risiiniöljyjä ja laita se saippuataikinaan kiisselivaiheessa.
Eteeristä - ja tuoksuöljyä voidaan myös käyttää muovisten ja silikonisten muottien voiteluun, se vahvistaa saippuan tuoksua. Tuoksua voi vahvistaa myös seuraavalla konstilla:
1. Käytä sekoitus EÖ.
2. Käytä kaakaota, vanilliinia, appelsiinin kuorta tai oreganoa kiisselivaiheessa.
Jos et halua käyttää tuoksuöljyä, käytä luonnon tuoksua.  Kuivattu puolukka, omena, isohirvenjuuri antavat erinomaisen miedon luonnon tuoksun sellaisenaan, tai tee öljyuute ja käytä sitä saippuassa. Laventeli, kehäkukka, fenkoli, rosmariini, maruna, mustaherukka, minttu ja paljon muuta luonto tarjoaa meille.

Pesukokemuksia 

Tein saippuaa, jossa oli ihraa joulukinkusta 50% ja kookosrasvaa 50%.
ihra-kookos saippua
 Raastin yhden noin 100g palaan, lisäsin 50g soodaa.
saippuan raaste

Laitoin pesukoneeseen ison kasan likaisia keittiöpyyhkeitä ja ihra-kookos-sooda pesuainetta 3 mittalusikallista / 50ml /, eli 150ml yhteensä. Pesuohjelman kesto on 65 min, lämpötila on 40 asteitta.
Pesun alussa veden lämpötila vielä on alhainen, mutta vaahtoa pesukoneessa on jo paljon.
vaahto 10 min.pesun aloitassa

30 minutin kuluttua koko rumpu on täynnä vaahtoa. Eli, 3 mittalusikallista oli liian paljon. Puolet olisi jo riittänyt.
Vaahtoinen rumpu
Pesun lopputulos on erinomainen. Keittiöpyyhkeet ovat hyvin puhtaat - 40 astetta kuuman ja 65 minutin ohjelmalla.

Paras saippua on vanha saippua. Kokeile pyykinpesuaineena kuukauden vanhaa saippuaa ja vuoden vanhaa saippuaa. Ero on merkittävä.


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti