Mitä saippua on?
Kemiallisesti se on rasvahappoa + lipeää. Kun rasvahappo reagoi lipeän kanssa, syntyy saippuaa. Nestesaippuan valmistuksessa käytetään KOH lipeää, palasaippuan valmistuksessa - NaOH lipeää. Lipeä sekoitetaan veteen ja lipeäseos kaadetaan öljyrasvaan, sekoittaen.
Saippua ja turvallisuus.
Saippuan valmistuksessa turvallisuus on hyvin tärkeä asia. Aikaa on varattava noin tunti ensimmäisellä kerralla. Paras olisi olla keittiössä yksin, ilman lapsia, lemmikkejä, kännykkää, erityisesti ensimmäisellä kerralla. Huolehdi työpöydän pinnan suojaamisesta, esimerkiksi sanomalehdillä tai vanhalla pöytäliinalla. Muista suojavarusteet itselle - kumihanskat, suojalasit, hengityssuoja. Suojalasit voidaan korvata silmälaseilla.
Valmiin saippuan happamuus pitää mitata pH-liuskalla.
Happamuus arvoa mitataan pH-asteikoilla 0-14.
HAPAN <
|
NEUTRAALI
|
> EMÄKSINEN
|
Sitruunamehu
– 2,4
|
Veri – 7,4
|
|
Etikka – 2,9
|
Vesi - 7
|
Saippua – 8-10
|
Välineet
Saippuan valmistus kotona on melko halpa harrastus. Kaikki työvälineet voi löytää tavallisesta keittiöstä. Silti, osa välineistä on parempi käyttää vain saippuan tekoon, koska, esimerkiksi tuoksu, voi helposti tarttua kattilaan.
1.Vaaka,gramman tarkkuudella. Kaikki raaka-aineet pitää punnita tarkasti.
2.Sauvasekoitin. Sen käyttö nopeuttaa koko prosessia merkittävästi. Sekoitus lusikalla voi kestää puoli tuntia ja enemmänkin, ennen kuin saippuamassa on valmis. Sauvasekoittimella saippuointi on valmis jo muuttamissa minuutissa.
3.Paksumuovinen tai paksulasinen nokkakannu lipeän sekoittamista varten.
4.Teräskattila rasvan sulattamista varten tai muovi tai lasikattilat, jos rasvan sulattaminen tapahtuu mikrouunissa.
5.Pari kappaletta teräs, puu tai lasi-lusikkaa.
6.Lämpömittari, vielä parempi jos niitä on kaksi. Lipeäseos ja rasva-öljyseos pitää mitata.
7.Muotit - saippuaa varten.Koko prosessi
Valmistaudu saippuan tekoon. Peitä työpöytä sanomalehdellä, vanhalla
pöytäliinalla tai pyyhkeellä. Ota esiin
etikkapullo, varmuuden vuoksi. Jos
vahinko tapahtuu, ja lipeäseos tippuu ihoon, niin etikalla voi nopeasti
neutralisoida lipeän. Samalla periaateella
toimii myös sitruunamehu. Laita
suojavarusteet päällesi ennen kuin alat käsitellä lipeää ja saippuamassaa.
Punnitseminen. Kaikki mitä tarvitset tämän saippuan
valmistukseen pitää punnita tarkasti.Laita rasvat sulamaan
kattilaan. Sähköliedellä N 2-3 on
sopiva.
Ota jääkaapista
kylmävetinen kannu. Aloitamme lipeän sekoituksen veteen. Pieni määrä lipeää kerrallaan veteen sekoittaen samalla. Ei saa pitää kasvoja suoraan astian yläpuolella tai muutoinkaan lähellä kannussa olevaa liuennutta lipeää. Seos on kuuma ja haisee pahalta. Älä haista seosta. Haistaminen voi aiheuttaa yskää. Tarkista, että kaikki lipeärakeet ovat liuenneet veteen.
Tarkista rasva kattilassa. Jos se sulanut jo, ota kattila pois liedeltä ja lisää öljyt.
Ihanteellinen tilanne on silloin, kun sekoitushetkellä rasvaseos ja lipeäseos ovat saman lämpöisiä - noin 40 astetta. Käytännössä se ei ole aina mahdollista. Sekoittaminen voi onnistua 30 ja 60 asteen välillä myös. Mutta, pitää muistaa,etteivät kaikki kovat rasvat kestä korkeita lämpötiloja. Jos reseptissä on shea tai mangobatter, 30-40 astetta on aivan sopiva lämpötila. Voi olla, että ensimmäisellä kerralla on vaikeaa saada oikeata lämpötilaa, mutta kokemuksen kautta tulee oikea tapa saada sopiva lämpötila. Tee aluksi pieniä saippuaeriä, kokeile eri rasva-öljyseosta. Opit tuntemaan rasvat ja öljyt.
Rasvakattila seiso työpöydällä. Alamme kaatamaan lipeäseosta tasaisesti rasvaan, sekoittaen massaa koko ajan lusikalla.
Ota käteen sauvasekoitin. Laita sen kattilan pohjaan saakka. Tee näin - sekoita 2-3 sekuntia sauvasekoittimella sen ollessa päällä, sekoita 2-3 sekuntia kun se ei ole päällä. Tavoite on - Käynnistää saippuoinnin. Yleensä, 2-3 kertaa riittää prosessin aloittamiseksi. Huomaat kuinka massa muuttuu kiisselimäiseksi ja paksummaksi. Jos käytät paljon kovia rasvoja, et tarvitse sauvasekoitinta lainkaan. Saippuointi tapahtuu hyvin nopeasti sekoittamalla vain lusikalla. Nyt on kiisselivaiheessa.
Ihanteellinen tilanne on silloin, kun sekoitushetkellä rasvaseos ja lipeäseos ovat saman lämpöisiä - noin 40 astetta. Käytännössä se ei ole aina mahdollista. Sekoittaminen voi onnistua 30 ja 60 asteen välillä myös. Mutta, pitää muistaa,etteivät kaikki kovat rasvat kestä korkeita lämpötiloja. Jos reseptissä on shea tai mangobatter, 30-40 astetta on aivan sopiva lämpötila. Voi olla, että ensimmäisellä kerralla on vaikeaa saada oikeata lämpötilaa, mutta kokemuksen kautta tulee oikea tapa saada sopiva lämpötila. Tee aluksi pieniä saippuaeriä, kokeile eri rasva-öljyseosta. Opit tuntemaan rasvat ja öljyt.
Rasvakattila seiso työpöydällä. Alamme kaatamaan lipeäseosta tasaisesti rasvaan, sekoittaen massaa koko ajan lusikalla.
Ota käteen sauvasekoitin. Laita sen kattilan pohjaan saakka. Tee näin - sekoita 2-3 sekuntia sauvasekoittimella sen ollessa päällä, sekoita 2-3 sekuntia kun se ei ole päällä. Tavoite on - Käynnistää saippuoinnin. Yleensä, 2-3 kertaa riittää prosessin aloittamiseksi. Huomaat kuinka massa muuttuu kiisselimäiseksi ja paksummaksi. Jos käytät paljon kovia rasvoja, et tarvitse sauvasekoitinta lainkaan. Saippuointi tapahtuu hyvin nopeasti sekoittamalla vain lusikalla. Nyt on kiisselivaiheessa.
Voit laittaa
saippuamassan muottiin, jos teet perussaippuaa. Jos teet hienosaippuaa, voit tässä vaiheessa lisätä kiisseliin kaikki ”
mausteet ”- yrtit, hunajaa, kermaa, väriä, voidetta, tuoksua ja paljon muuta
hyvää. Kaikki tämä pitää tehdä hyvin
nopeasti, koska massassa tapahtuu koko ajan saippuointia, ja massa kovenee hyvin
nopeasti. Tuoksu pitää lisätä viimeisenä,
koska se nopeuttaa koventumista. Hyvin
tärkeää on, että resepti on etukäteen suunniteltu loppuun asti, ja kaikki
lisukkeet olisivat punnittu valmiiksi ja ovat lähellä.
Saippuamuoti
pitää eristää, esimerkiksi, pahvilaatikkoon.
Laita tyyny tai pyyhe sen päälle.
Lämpö edistää saippuointia. Mutta,
jos reseptissä on maitoa, kermaa tai hunajaa, jotka itse kuumentavat liikaa
saippuamassaa, eristäminen on tarpeetonta- muoti voidaan jättää pöydälle.
Saippuamuotina
voi käyttää maitotölkkiä, voi ja jugurttirasioita, puisia laatikoita, lasten
hiekkaleluja, mutta paras saippuamuoti on silikonimuoti.
Saippuan valmistus kolmella menetelmällä
Keittomenetelmä. Vanhan ajan menetelmä. Teurasjätteet kerätään pataan, keitetään
monta tuntia kunnes rasva nousee pintaan, lisätään lipeäseos, sekoittaen koko
ajan. Loppuvaiheessa lisätään
suolaa. Saippuakerros nousee pintaan,
mutta epäpuhtaudet, ylimääräinen lipeä ja glyseriini jäävät pohjaan. Saippua kerätään muotiin. Pari päivän kuluttua sen voi paloitella ja
kuivattaa edelleen.
Keittomenetelmän plussat. Mainio keino käyttää hyödyksi kaikki
teurasjääteet. Lipeän määrää ei tarvitse
laskea tarkasti. Lipeä voidaan lisätä
toisen kerran, jos ensimmäisen kerran määrä ei olut riittävä.
Keittomenetelmän
miinukset. Pitkä valmistusprosessi. Hajuhaittaa.
Voi saada vain taloussaippuaa, koska prosessin aikana glyseriini irtoaa
saippuasta.
Kylmämenetelmä. Rasva/öljyseos lämmitetään 30- 60 asteeseen asti
ja yhdistetään lipeäseoksen kanssa, koko ajan sekoittaen. Paksuuntunut saippuamassa laitetaan
muotiin. Yhden- kahden päivän kuluttua
saippua voidaan ottaa pois muotista kuivumaan.
Kylmämenetelmän plussat. Saippua sisältää glyseriiniä, joka hoitaa
meidän ihoa tehokkaasti. Edulliset
lämmityskulut. Nopea menetelmä. Kaunis muotoilu. On mahdollisuus tehdä marmorisaippuaa,
käyttäen monia värejä.
Kylmämenetelmän miinukset. Pitkä odotusaika ennen saippuan käyttöönottopäivää
– saippuan saa ottaa käyttöön noin kuukausi valmistuksen jälkeen. Saippuan laatu paranee merkittävästi
säilytyksessä. Tuoksua pitää laitaa
paljon, jos halua että se pysyy saippuassa pidempään.
Kuumamenetelmä. Se on kylmämenetelmän jatkoa. Paksuuntunut saippuamassa lämmitetään 1- 2
tuntia miedolla lämmöllä vesihaudassa tai uunissa noin 100 asteessa, sekoittaen
välillä. Vettä reseptissä saa olla
enemmän, haihtumisen vuoksi.
Kuumamenetelmän plussat. Saippuaa saa käyttää heti kun se kuivunut. Saippua sisältää glyseriiniä. Tuoksun määrää voi vähentää.
Kuumamenetelmän miinukset. Muotoilu ei ole niin kaunis. Vaikea käyttää värejä.
Saippuoitumisluvut / SL /
Saippuoitumisluku
on kerroin lipeä / mg / joka tarvitaan 1g rasvan saippuoimiseksi. Saippuoitumisluku / SL / on eri rasvoissa
erilainen, mutta pysyy noin rajassa: mehiläisvahassa – 88- 103, öljyssä – 170
-200, eläinrasvassa 170- 260.
Jodiluku on rasvan
tyydyttymättömyysaste. Pienempi jodiluku – kovempi saippua.
Lipeän laskelma. Teemme
perussaippuan. Käytämme 200g kookosrasvaa
ja 300g oliiviöljyä. Kookos SL on 0,183
ja oliivi SL on 0,135.
200g* 0,183 + 300g * 0,135 = 77,10g lipeää tarvitsemme
saippuoittamaan 500g meidän rasvaa/öljyä.
Mutta, tällainen saippua on liian emäksinen. Se voi olla hyvä pyykin pesussa ja
siivouksessa, mutta käsien ja kasvojen pesuun se ei sovi. Jos haluamme pehmentää saippuaa, otamme
enemmän rasvaa/öljyä. Ylittävä rasva saippuassa
osoittaa saippuan tarkoituksen.
0-4 % ylimääräinen rasva - taloussaippua.
5-10 % ylimääräinen rasva - hienosaippua.
11- 14 % ylimääräinen rasva - hyvin sopii kuivalle
iholle, mutta ei säily kauan. Tällainen
saippua pitää tehdä pienissä erissä.
Meidän
esimerkki: rasva/ öljy- 500g
NaOH – 77,10g
Vesi –
165g. 33 % öljyn määrästä
Ylimääräinen Rasva /YR/ - 0 %
YLIMÄÄRÄINEN
RASVAN TAULUKKO
YR %
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
g
|
5
|
10
|
15
|
20
|
25
|
30
|
35
|
40
|
45
|
50
|
Jos
haluamme saippuaa 10 % YR, lisäämme 50g öljyä joka alussa tai
kiisselivaiheessa. Tämä on yksikertainen
laskelma.
SAIPPUOITUMISLUVUN
TAULUKKO
Rasvat /Öljyt
|
Saippuoitumisluku
|
Jodiluku
|
|
NaOH
|
KOH
|
||
Nauta
|
0,143
|
0,2
|
30
|
Sika
|
0,141
|
0,198
|
57
|
Kana
|
0,139
|
0,195
|
69
|
Lammas
|
0,138
|
0,194
|
54
|
Avokado voi
|
0,133
|
0,187
|
67
|
Babassu
|
0,175
|
0,245
|
10
|
Kaakao voi
|
0,138
|
0,194
|
37
|
Kookos
|
0,183
|
0,257
|
10
|
Kookos frakt nestemäinen
|
0,232
|
0,325
|
1
|
Palmu
|
0,142
|
0,199
|
53
|
Shea
|
0,128
|
0,179
|
59
|
Auringonkukka
|
0,135
|
0,189
|
83
|
Aprikoosi
|
0,139
|
0,195
|
100
|
Argan
|
0,136
|
0,191
|
95
|
Avokado öljy
|
0,133
|
0,186
|
86
|
Jojoba
|
0,066
|
0,092
|
83
|
Greippi
|
0,129
|
0,181
|
131
|
Hamppu
|
0,138
|
0,193
|
165
|
Hasselpähkinä
|
0,139
|
0,195
|
97
|
Manteli
|
0,137
|
0,193
|
62
|
Maissi
|
0,137
|
0,192
|
117
|
Kurpitsa
|
0,139
|
0,195
|
128
|
Purasruoho
|
0,137
|
0,192
|
135
|
Rypsi
|
0,133
|
0,186
|
96
|
Risiini
|
0,128
|
0,180
|
86
|
Oliivi
|
0,135
|
0,190
|
85
|
Saflori
|
0,137
|
0,192
|
145
|
Seesam
|
0,134
|
0,188
|
110
|
Soija
|
0,136
|
0,191
|
131
|
Tyrni
|
0,139
|
0,195
|
165
|
Vehnäalkio
|
0,130
|
0,183
|
128
|
Ruusunmarja
|
0,133
|
0,187
|
188
|
Mehiläisvaha
|
0,067
|
0,094
|
10
|
Nesteet
Yleensä
saippuan valmistuksessa käytetään vettä.
Mutta myös muut nesteet kelpaavat – maito, kahvi, mehu, viini, olut,
erilaiset yrttiteet. Kaikkien nesteiden
pitää olla kylmiä. Maidon pitää olla
jääkylmää, lähes jäisessä muodossa.
Yleinen
sääntö on, että nesteen määrä on 1/3 rasvan määrästä, eli 33 %. Mutta, jos
1. Reseptissä vain öljyä tai paljon öljyä ja vähän
rasvoja
2. Reseptissä paljon risiiniöljyä
3. Halutaan lyhentää saippuan kuivamisaika, veden määrää voi vähentää vähän.
Mutta,
jos
1. Käytät paljon rasvoja
2. Teet saippuaa kuumalla menetelmällä
Kaikissa
kiinteissä rasvoissa on paljon steariini-, palmitiini-, lauriini- ja
myristiinihappoja, jotka vaikuttavat saippuan kovuuteen, puhdistavuuteen ja
vaahtoavuuteen.
Kaikissa
nestemäisissä kasvirasvoissa, eli öljyssä, on paljon oleiini-, linoli- ja
linoleenihappoja, jotka pehmentävät ja ravitsevat ihoa.
Jos
haluamme taloussaippuaa, joka pesee hyvin pyykit ja astiat, käytämme kiinteitä
rasvoja enemmän. Jos haluamme
hienonsaippuaa, vauva-, kasvo-, kuivanihonsaippuaa, käytämme enemmän öljyjä ja
vähemmän rasvoja.
On hyvä tutustua eri rasvojen ja
rasvahappojen ominaisuuksiin ja niiden vaikutukseen saippuoissa. Värit
Saippuan väriin voi
vaikuttaa öljyllä, nesteellä, kosmeettisella pigmentillä, savella,
ruoka-aineilla tai muilla luonnon raaka-aineilla.
Kookos-,
auringonkukka-, rypsi- ja hasselpähkinä-öljyt antavat vaalean. Palmu- ja
palmuydinöljyt antavat kellertävän, tyrnisiemenöljy antaa oranssin värin.
Kahvi,
maito, olut, punaviini, hedelmä ja vihannes mehut vaikuttavat kauniisti
saippuan väriin.
Micat,
oksidit ja savet antavat laajaa värivalikoimaa, jos niitä haluaa käyttää.
Kaakao,
paprika, porkkana, kurpitsa, mausteet, yrtit, kukat, lehdet, juuret ja niin
edelleen… Valinnan varaa on laajasti.
Punajuuri ja saippua. Keitetyn punajuuren lientä saa käytää saippuan värjäyksessä, mutta jos laittaa lipeää suoraan punajuuren liemeen, väri muuttuu heti keltaiseksi, ja saippuan loppullisesta väristä tulee keltainen
Mutta, jos valmiista saippuasta teemme shampoota, ja nesteenä käytämme punajuuri lientä, väri säilyy hyvin, koska valmiissa saippuassa ei ole enää lipeää.
Punajuuri ja saippua. Keitetyn punajuuren lientä saa käytää saippuan värjäyksessä, mutta jos laittaa lipeää suoraan punajuuren liemeen, väri muuttuu heti keltaiseksi, ja saippuan loppullisesta väristä tulee keltainen
Mutta, jos valmiista saippuasta teemme shampoota, ja nesteenä käytämme punajuuri lientä, väri säilyy hyvin, koska valmiissa saippuassa ei ole enää lipeää.
SAIPPUAN VÄRI
|
|||
Väri
|
Öljy
|
Luonnon aine
|
|
Keltainen
|
Palmuöljy
|
Porkkana
|
|
Palmuydinöljy
|
Kehäkukka
|
||
Kurpitsa
|
|||
Oranssi
|
Tyrnisiemenöljy
|
Appelsiini
|
|
Ruskea
|
Kaakao
|
||
Suklaa
|
|||
Kaneli
|
|||
Neilikka
|
|||
Aroniamarjan mehu
|
|||
Maito
|
|||
Hunaja
|
|||
Vihreä
|
Fenkoli
|
||
Persilja
|
|||
Pinaatti
|
|||
Krassi
|
|||
Salvia
|
|||
Sitruunamelissa
|
|||
Harmaa-sininen
|
Hiili
|
Tuoksut
Hyvä
tuoksu kuuluu saippuaan.Tuoksun
toivossa saippuaan voi lisätä loppuvaiheessa eteerisiä öljyjä, tuoksuöljyjä tai
tuoksuvaa ruoka-ainetta.Yleensä, 10ml /
500g öljy – riittää.
Eteeriset
öljyt / EÖ / ovat hyviä tuoksuja saippuaan.
EÖ ei vain anna tuoksua, vaan se myös hoitaa ihoa. EÖ tislataan aidoista kasveista, sen takia ne
ovat kalliita.
Tuoksuöljy tehdään kemiallisesti saippuaa varten, testataan ja se sopii
hyvin saippualle. Mutta, jos on pieni
epäily allergisen reaktion suhteen, on parempi testata se pienelle palalle ihoa. Tuoksuöljy voi nopeuttaa saippuan
kovettumista. Jossain tapauksissa se voi
tapahtua niin nopeasti, että aloitteleva saippuan tekijä ei ehdi laittaa
saippuataikinaa muotteihin. On olemassa
kaksi konstia nopean kovettumisen estämiseksi:
1. Öljyn
lämpötilan pitää olla alhainen - 30- 40 asteita.
2. Sekoita
tuoksuöljyyn vähän risiiniöljyjä ja laita se saippuataikinaan
kiisselivaiheessa.
Eteeristä
- ja tuoksuöljyä voidaan myös käyttää muovisten ja silikonisten muottien
voiteluun, se vahvistaa saippuan tuoksua.
Tuoksua voi vahvistaa myös seuraavalla konstilla:
1. Käytä
sekoitus EÖ.
2. Käytä
kaakaota, vanilliinia, appelsiinin kuorta tai oreganoa kiisselivaiheessa.
Jos et
halua käyttää tuoksuöljyä, käytä luonnon tuoksua. Kuivattu puolukka, omena, isohirvenjuuri
antavat erinomaisen miedon luonnon tuoksun sellaisenaan, tai tee öljyuute ja
käytä sitä saippuassa. Laventeli,
kehäkukka, fenkoli, rosmariini, maruna, mustaherukka, minttu ja paljon muuta
luonto tarjoaa meille.
Pesukokemuksia
Tein saippuaa, jossa oli ihraa joulukinkusta 50% ja kookosrasvaa 50%.
ihra-kookos saippua |
Raastin yhden noin 100g palaan, lisäsin 50g soodaa.
saippuan raaste |
Laitoin pesukoneeseen ison kasan likaisia keittiöpyyhkeitä ja ihra-kookos-sooda pesuainetta 3 mittalusikallista / 50ml /, eli 150ml yhteensä. Pesuohjelman kesto on 65 min, lämpötila on 40 asteitta.
Pesun alussa veden lämpötila vielä on alhainen, mutta vaahtoa pesukoneessa on jo paljon.
vaahto 10 min.pesun aloitassa |
30 minutin kuluttua koko rumpu on täynnä vaahtoa. Eli, 3 mittalusikallista oli liian paljon. Puolet olisi jo riittänyt.
Vaahtoinen rumpu |
Pesun lopputulos on erinomainen. Keittiöpyyhkeet ovat hyvin puhtaat - 40 astetta kuuman ja 65 minutin ohjelmalla.
Paras saippua on vanha saippua. Kokeile pyykinpesuaineena kuukauden vanhaa saippuaa ja vuoden vanhaa saippuaa. Ero on merkittävä.
Paras saippua on vanha saippua. Kokeile pyykinpesuaineena kuukauden vanhaa saippuaa ja vuoden vanhaa saippuaa. Ero on merkittävä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti