BOTANY

Saippua ja botany

Kaikki kasvinosat voidaan käyttää saippuassa. Ne antavat saippualle värin, jonkin verran tuoksua ja paljon hyödyllisiä ominaisuuksia. Saippuan massaan voi laitaa kiisselivaiheessa tuoreita ja kuivia kasveja.
Kasvia voi uuttaa öljyyn tai alkoholiin. Öljyyn uutetaan vain kuivia kasveja, alkoholiin – molempia, tuoreita ja kuivia. Öljyyn uutetuista kasveista voimakkampi väri irtoaa vihreästä osasta. Kaunis vihreä väri tule esimerkiksi persiljasta, fenkolista ja tyrnin lehdistä.
Kaunis parfymerinen tuoksu irtoaa omenasta, puolukasta ja hirvenjuurista. Kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja. Perinteisesti kasveja uutetaan oliiviöljyyn. Mutta, kannattaa kokeilla muitakin öljyjä.  Maissi ja risiiniöljyt ovat hyviä uuttamisessa.
Alkoholiuutteena voi käyttää valkoviiniä tai vodkaa 40-60% vahvuudella. Jos laittaa lisää vähän sitruunahappoa, väri voimistuu ja kirkastuu.
Kuvassa on alkoholiuute viinirypäleestä ” Zilga”.  Vasemmalla puolella – ”Zilga”+ vodka 40% vahvuudella.  Oikealla – ”Zilga”+ vodka 40% vahvuudella+ sitruunahappo.


KASVI
SISÄLTÖ
OMINAISUUKSIA
SAIPPUASSA
VOITEISSA
Aronia
vit.B, E,K,C, flavonoidit
antibakteerinen
väri
väri
Mustikka
vit.A,E,flavonoidit
antibakteerinen
väri
väri
Puolukka
vit. A,E,C,B,flavonoidit
antibiootti
väri
tuoksu

sitruunahappo
säilöntäaine


Karpalo
vit.C, flavonoidit
antibiootti
väri


omenahappo
säilöntäaine



sitruunahappo



Tyrni
vit.C,A,E,B,flavonoidit
antibakteerinen
väri
väri

eteerinen öljy



Mustaherukka
vit.C,B flavonoid.
antibakteerinen
väri
tuoksu

eteerinen öljy


väri
Punaherukka
vit.C,flavonoidit
antibakteerinen
väri

Omena
vit.B,C,E flavonoidit

väri
tuoksu
Pihlaja
vit.C,soibinhappo
säilöntäaine
väri

Ruusunmarja
vit.C,E, eteerinen öljy
antibakteerinen
väri

Tomaatti
vit.C,B,K,lykopeeni

väri

Isohirvenjuuri
vit.E, inuliini
antibakteerinen
tuoksu
tuoksu

eteerinen öljy

väri

Rosmariini
eteerinen öljy
antibakteerinen
väri
tuoksu


parantaa verenkiertoa


Nokkonen
vit.A,C,E,B,K,flavonoidit
antibakteerinen
väri



parantaa verenkiertoa


Persilja
vit.C,flavon.,eteer.öljy
antibakteerinen
väri

Fenkoli
vit.A,B,C,flavon.,eteer.ö.
antibakteerinen
väri
tuoksu
Koivu
vit.A,B,C,flavon.,eteer.ö.
antibakteerinen
väri

Kehäkukka
flavon.,eteerinen öljy
antibakteerinen
väri
tuoksu






































Puutarhassa ja metsässä on paljon kasveja, joita on hyvä käyttää saippuoissa ja voiteissa.

Oliiviuute tyrnilehdestä

 

Alkoholiuute kuukausimansikasta "Ruden"

Fenkolisaippua. Väri- pakaste fenkoli, vihreäosat.
Luffa-fenkolisaippua. Väri-tuore fenkoli, vihreäosat.

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti